Jakie składniki zawiera filtr Dafi?

Nadmieńmy, iż w chwili, kiedy odkręcamy wodę z kranu, po czym nalewamy ją do dzbanka filtrującego firmy Dafi, zwykle nie zastanawiamy się, co tak naprawdę się tam dzieje i jakie procesy zachodzą, że już po chwili nasza woda staje się czysta i zdatna do picia. Czasami ludzie zastanawiają się nad pewnymi kwestiami oraz pytaniami, na które chcieliby znać odpowiedź, ażeby w tenże sposób rozwiać wszelkie wątpliwości. Warto zauważyć, że nie zawsze mamy pewność, czy pijemy odpowiednią właściwą wodę.

Pozostaje pytanie co wybrać? Kranówkę, wodę butelkowaną czy też filtrowaną? Zwróćmy uwagę, że woda kranowa jest obecnie dość dobrze uzdatniana dzięki wodociągom, posiadającym nowoczesne urządzeniami, ale pomimo to, zawiera ona również zanieczyszczenia wtórne, które pochodzą zazwyczaj z wielokilometrowych instalacji doprowadzających wodę do naszych domów. Poza tym, celem zapewnienia właściwej jakości wody, uzdatnia się ją chlorem. Kolejnym problemem, który dotyczy tak zwanej kranówki, a z którym zmaga się wiele różnych osób jest tak zwany kamień kotłowy, który jest następstwem twardości wody. Ażeby temu zapobiec należy korzystać z filtrów dzbankowych, celem uzdatnienia wody kranowej przed jej spożyciem.

Co zawiera wkład?

Nadmieńmy, iż wkład filtrujący firmy Dafi zawiera w sobie pewną mieszankę określonych składników, których zarówno bezpieczeństwo, jak i skuteczność potwierdziły różnorakie badania zarówno naukowe, jaki i laboratoryjne. Jednym z najważniejszych składników tychże wkładów jest węgiel aktywny. W czasie procesu filtracji woda, która przepływa poprzez złoże filtracyjne pozbawiona zostaje chloru, jak również niektórych pestycydów tudzież związków organicznych.

Następnym ważnym składnikiem jest żywica jonowymienna. Ma ona na celu usuwanie z wody między innymi metali ciężkich (takich jak ołów bądź też miedź, które czasami znajdują się w instalacjach wodociągowych). Należy dopowiedzieć, iż żywica jonowymienna zmiękcza wodę w taki sposób, ażeby w czasie gotowania nie osadzał się kamień kotłowy.